Logo Cultuurklik
Feestelijke lancering vrijheidsteenwijkerland.nl


Een website vol vrijheidsverhalen voor basisscholen in Steenwijkerland.

Op maandag 6 maart om 13.30 uur gaat de website vrijheidsteenwijkerland.nl in de lucht. 400 Basisschoolleerlingen werken in Rabo Theater De Meenthe vanaf 13.00 uur zingend en swingend naar het lanceermoment toe. Dat doen ze in aanwezigheid van burgemeester Rob Bats, wethouder kunst, cultuur en onderwijs Trijn Jongman, schooldirecties en genodigden zoals culturele ondernemers en organisaties uit Steenwijkerland. Veel scholen kijken in de klas mee via een livestream. De website is gemaakt voor alle basisscholen in de gemeente. Te vinden zijn twaalf verhalen met lesbrieven over vrijheid in de breedste zin van het woord. Verhalen uit de geschiedenis van Steenwijkerland en over hoe we vandaag de dag vrijheid ervaren. Geschreven door Daniëlle Schothorst en geïllustreerd door Géwout Esselink. Het is een website die groeit met jaarlijks nieuwe verhalen. In de toekomst aangevuld met aansluitende culturele activiteiten door culturele aanbieders in de gemeente.

Verhalen van toen en nu
Basisschoolleerkrachten kunnen vanaf 6 maart met de website aan de slag. Er zijn drie verhalen voor alle groepen 1 en 2, 3 en 4, 5 en 6 en 7 en 8. Het zijn ‘oude’ verhalen, bijvoorbeeld over ‘Het verzet in Oldemarkt’, en verhalen van nu, zoals ‘Een mandje vol liefs’ over corona. Mooie, ontroerende en ook verdrietige verhalen. Soms waargebeurd, zoals het vluchtelingenverhaal ‘Gevangen in een onbekende taal’ en soms fictie zoals ‘Spelletjesdag’ over hoe het is als je benen het niet doen. Allemaal verhalen die aan het denken zetten, ingesproken door basisschoolleerlingen IJsbrand Scholten, Tessa Neele en Juune Kooiker, die een voorleeswedstrijd rondom het project hebben gewonnen.

Doel
Doel van de website is het bevorderen van bewustwording van het begrip vrijheid en de waarde en betekenis van vrijheid, om leerlingen te inspireren, te informeren en te verbinden. Leerkrachten kunnen de website inzetten voor de reguliere lesmethodes Wereldoriëntatie en op zichzelf staand, in thematische projecten. Bij ieder verhaal is een verdiepende lesbrief gemaakt met opdrachten en kijkvragen.

Cultuurmenu
Vrijheidsteenwijkerland.nl is onderdeel van Cultuurmenu Steenwijkerland, het cultuureducatieprogramma voor het basisonderwijs. De website is tot stand gekomen onder leiding van Marjanne Oost, cultuurcoach van Steenwijkerland, in samenwerking met Maarten Gal, adviseur cultuureducatie van stichting CultuurKlik en Bibliotheek Kop van Overijssel en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Steenwijkerland en Provincie Overijssel.